ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Παγκόσμια επιδημία . Σοφία ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ Δημοσιογράφος | ![]() |
ΓΙΑΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ…
ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ
Aν και η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αιτίες παθογένειας και θνησιμότητας συνήθως υποβιβάζεται και ακολουθείται κακή αγωγή. Πρέπει να γνωρίσουμε τα αίτια που την προκαλούν και να αντισταθούμε με το μυαλό μας στην “πείνα του Δυτικού κόσμου”.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι στην εποχή μας η επιδημία της παχυσαρκίας έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές των λοιμωδών νοσημάτων και του υποσιτισμού και αποτελεί πλέον τη σοβαρότερη απειλή για τη δημόσια και παγκόσμια υγεία. Πολλές επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι πέραν κάποιας γενετικής προδιάθεσης που μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην παχυσαρκία, το περιβάλλον και οι ψυχοκοινωνικές του προεκτάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αλλά και στη θεραπευτική αποκατάσταση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος και έχει καταρχήν σχέση με την αυξημένη θερμιδική πρόσληψη, την κατανομή των γευμάτων, τα περιστασιακά γεύματα, την καθιστική ζωή και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητος. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει επίσης η γενετική προδιάθεση καθώς και ψυχολογικές και κοινωνικές συνιστώσες. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία όπως ενδοκρινολογικές διαταραχές, λήψη κάποιων φαρμάκων, ή η διακοπή του καπνίσματος.
Ο καθηγητής Alfredo Halpern, την χαρακτηρίζει ως παγκόσμια επιδημία: “Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, καθώς συναντάται σε πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκόσμια, σημειώνοντας μία αύξηση σε ποσοστό 50% τα τελευταία 7 χρόνια. Η αύξηση στην συχνότητα της Παχυσαρκίας είναι πλέον δραματική σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ταϊλάνδη και η Βραζιλία”. Αυτά μεταξύ άλλων είχε δηλώσει σε σχετικό ιατρικό συνέδριο στο Σαο Πάολο της Βραζιλίας το 2002.
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα σήμερα.
Περίπου 14 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, από τους οποίους τα 3 εκατομμύρια είναι παιδιά. Επίσης, σύμφωνα με κοινοτικά στοιχεία η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας στην Ε.Ε… | ![]() |
Δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παχυσαρκία των γυναικών με ποσοστό 27,6% ενώ στην παχυσαρκία των ανδρών μοιράζεται τη δεύτερη θέση με την Μεγάλη Βρετανία με ποσοστό 17,8%. ενώ η Κρήτη βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 30% στους εφήβους μεταξύ 13 και 17 ετών, από τους οποίους ένας στους τέσσερις είναι πολύ υπέρβαρος. | ![]() |
Καθιστική Ζωή και κακή διατροφή
τα αίτια της παχυσαρκίας
“Αυτή η παγκόσμια επιδημία οφείλεται κυρίως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής και η διατροφή με υψηλό ποσοστό σε λίπος” ισχυρίζεται ο καθηγητής Alfredo Halpern. Στους αιτιολογικούς παράγοντες της παχυσαρκίας δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις κληρονομικές επιδράσεις. Ο κύκλος των αιτιών που προκαλούν την παχυσαρκία θα πρέπει να συμπληρωθεί από κοινωνικούς, οικονομικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με τους μελετητές της Ενδοκρινικής Σχολής της Φλωρεντίας Lunedei: υπάρχουν και οργανικά αίτια της παχυσαρκίας. Στο παχύσαρκο άτομο βρίσκονται συχνά προηγούμενα επεισόδια μιας παθολογικής λοίμωξης (ή τραυματικής) της βάσης του κρανίου του ηθμοειδή κόλπου, του ρινικού διαφράγματος, του μετωπιαίου κόλπου, του ρινοφάρυγγα, των μηνίγγων και άλλα. Η πιο σημαντική ορμόνη που προκαλεί παχυσαρκία είναι η ινσουλίνη. Σχεδόν όλοι οι παχύσαρκοι παράγουν μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης, και μετά από γεύματα και σε νηστεία.
Οι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένη πίεση, καρδιολογικές και αναπνευστικές διαταραχές, διαβήτη, υπερλιπιδαιμία και υπερχοληστεριναιμία, αρθρίτιδες, οσφυαλγία, θρομβοεμβολικά προβλήματα, αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κάποιων καρκίνων, ενδοκρινολογικές διαταραχές, υπογονιμότητα κ.λπ. Στα άτομα αυτά αποτυγχάνουν κατά κανόνα και έχουν αποτύχει στο παρελθόν όλες οι άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης του προβλήματος, εξουθενώνοντας τους ασθενείς σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά. Συχνά έχουν χάσει κιλά στο παρελθόν και τα έχουν ξαναπάρει, πολλές φορές μάλιστα έχουν πάρει περισσότερα. Ο παχύσαρκος παρουσιάζει κατάθλιψη, κόμπλεξ κατωτερότητας με απώλεια της αυτοεκτίμησής του, έλλειψη ενδιαφερόντων, ματαιοπονία και πιο σπάνια επιθετικότητα και αυτοκαταστροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του αμερικανού Στηβ Βοτ ο οποίος διέσχισε πεζός τις ΗΠΑ απ΄ άκρη σ΄ άκρη, από τη Νότια Καλιφόρνια έως το Μανχάταν – απόσταση 4.827 χλμ ” για να χάσει βάρος και να ξανακερδίσει την ζωή του”. Ζύγιζε 190 κιλά και σήμερα ζυγίζει 140 κιλά. Η “παχυσαρκία”, λεει, “μαυρίζει κάθε τι καλό, συχνά μάλιστα εμποδίζει τα καλά να συμβούν”. Ο Στηβ Βοτ επί χρόνια ζούσε με τη σύζυγο και τα παιδιά τους κοντά στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, δεν είχε καν όρεξη να σηκωθεί από το κρεβάτι του. Η παχυσαρκία τον εμπόδιζε να κινηθεί μέσα σε ένα σούπερ μαρκετ. Ένα τροχαίο ατύχημα είχε στιγματίσει τη ζωή του όταν ακόμα ήταν 25 ετών. Είχε τύψεις για ό,τι είχε συμβεί και αυτές τον οδήγησαν στην κατάθλιψη. Σήμερα όμως λεει ότι “σημασία έχει να θεραπεύσουμε πρώτα το μυαλό μας και θα βρούμε την υγεία μας και θα απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά μας”. Οι μελέτες που έχουν γίνει συμφωνούν απόλυτα μαζί του. Η ανάγκη για Προγράμματα Υποστήριξης που θα βοηθήσουν τους ασθενείς να είναι περισσότερο επιτυχημένοι στην ρύθμιση του σωματικού τους βάρους και περισσότερο ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.
Μπορούμε να υπολογίσουμε με το δείκτη μάζας σώματος – body mass index (BMI)- αν είμαστε παχύσαρκοι ή όχι. Αυτός είναι ένας ιδανικός τρόπος διαχωρισμού της παχυσαρκίας από το αυξημένο σωματικό βάρος που αφορά το υπέρβαρο άτομο. Η διαφοροποίηση αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς η παχυσαρκία αποτελεί, εκτός των άλλων, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο, ενώ το αυξημένο βάρος δεν ενοχοποιείται στον ίδιο βαθμό.
Τι είναι η παχυσαρκία;
1. Παχυσαρκία είναι η υπέρμετρη και παθολογική αύξηση της ποσότητας του σωματικού λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Η παχυσαρκία έχει ως συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους.
2. Όσοι έχουν αυξημένο σωματικό βάρος είναι και παχύσαρκοι;
Όχι, η παχυσαρκία σχετίζεται με αύξηση της ποσότητας του λίπους σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται σε αύξηση της μυικής μάζας, όπως π.χ. στους αθλητές.
3. Αρκεί λοιπόν η μέτρηση του σωματικού βάρους για να πούμε ότι κάποιος είναι παχύσαρκος;
Όχι, διότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και το ύψος του ατόμου. Πιο σωστά θα πρέπει να μετράμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος, που ισούται με:
ΔΜΣ= Βάρος / Ύψος2
Φυσιολογικά ο ΔΜΣ θα πρέπει να είναι μικρότερος από 25, ενώ τιμές άνω των 30 υποδηλώνουν παχυσαρκία.
4. Έχω ύψος 167 και βάρος 60 κιλά. Θεωρούμαι παχύσαρκη;
Όχι. Αν υπολογίσουμε τον ΔΜΣ=60/1.67 2, ΔΜΣ=21.5. Άρα ο ΔΜΣ είναι μικρότερος από 25, άρα δεν ανήκεις στην κατηγορία των παχύσαρκων.
5. Που οφείλεται η παχυσαρκία;
Η αιτιολογία της παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντική. Σίγουρα η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα της αυξημένης θερμιδικής πρόσληψης σε συνδυασμό με μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση μέσω της άσκησης. Ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής ευνοεί αυτήν τη δυσαναλογία. Επιπλέον, η περισσότερο εύκολη ανεύρεση τροφής και η συνεχής διάθεση τροφής στο περιβάλλον (π.χ. γεμάτο ψυγείο) συμβάλλουν στην πρόκληση της παχυσαρκίας.
6. Έχει σχέση το αυξημένο βάρος στην βρεφική και παιδική ηλικία με την εμφάνιση παχυσαρκίας σε μεγαλύτερες ηλικίες;
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που είχαν αυξημένο σωματικό βάρος στην βρεφική ηλικία, παρουσιάζουν παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή. Αυτή η παρατήρηση αποδόθηκε στην ψυχολογική σχέση που έχουν τα άτομα αυτά με το φαγητό. Δηλαδή όπως ακριβώς το βάρος τους αύξανε στην βρεφική ηλικία, λόγω της συνεχούς σίτισης π.χ. από τη μητέρα, ώστε να ικανοποιείται η βρεφική “γκρίνια”, έτσι ακριβώς αυξάνουν το βάρος τους κάτω από την πίεση ψυχολογικών καταστάσεων κατά τη διάρκεια της ενηλίκου ζωής. Κάποιοι μελετητές έχουν διαμορφώσει τη θεωρία της αύξησης του αριθμού των λιποκυττάρων κατά τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ζωής. Όταν αργότερα γίνεται προσπάθεια για την απώλεια βάρους στην ενήλικο ζωή, τα λιποκύτταρα απλά μειώνονται σε μέγεθος χωρίς να μειώνεται ο αριθμός τους. Αυτό συνεπάγεται περισσότερο εύκολη ανάκτηση του απωλεσθέντος βάρους.
7. Γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;
Για μια ποικιλία από λόγους: Η θεραπεία του χρόνιου προβλήματος της παχυσαρκίας έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε όλες σχεδόν τις ενδοκρινικές λειτουργίες του ατόμου και ιδίως στην πρόληψη της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Έχει βρεθεί ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, μια νόσος που είναι γνωστό ότι είναι καταστρεπτική για τα αγγεία του ανθρώπινου σώματος (πχ καρδιά, εγκέφαλος, άκρα). Άρα και μόνον το γεγονός ότι η παχυσαρκία συσχετίζεται με μια τόσο σοβαρή πάθηση, είναι αρκετό για να τονιστεί η ανάγκη για την θεραπείας της.
Επιπλέον, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μειώνει κατά πολύ την ψυχολογική φόρτιση και το άγχος που προκαλείται στα παχύσαρκα άτομα από την άσχημη εικόνα που έχουν για το σώμα τους.
Επιδημία η παχυσαρκία
Την παρατήρηση ότι οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένη πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου έκανε πριν 2500 χρόνια ο Ιπποκράτης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έτος 2000 ανακήρυξε την παχυσαρκία σαν “επιδημική νόσο του 21ου αιώνα”. Το έτος 2004 η νοσογόνος παχυσαρκία θεωρήθηκε ως η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα κάπνισμα που μπορεί να προληφθεί.
Η παχυσαρκία σκοτώνει κάθε χρόνο διπλάσιο αριθμό ανθρώπων απ’ ότι ο συνδυασμός καπνίσματος, αλκοολισμού και οδήγησης σε κατάσταση μέθης σύμφωνα με την Καναδική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Οι αριθμοί είναι ανατριχιαστικοί και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Το έτος 2004 καταγράφηκαν 10.000 θάνατοι νέων ανθρώπων (12 μέχρι 44 ετών) από επιπλοκές της παχυσαρκίας στον Καναδά. Στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο εξ αιτίας επιπλοκών της παχυσαρκίας περίπου 320.000 άνθρωποι. | Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η απώλεια βάρους μέσω μιας χειρουργικής μεθόδου είναι επιβεβλημένη όταν άλλες προσπάθειες έχουν αποβεί ανεπιτυχείς. |
Μέγα κοινωνικό πρόβλημα
300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι και 115 εκατομμύρια από αυτούς θα εμφανίσουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιο – αναπνευστικά προβλήματα, βαριές παθήσεις οστών και αρθρώσεων, είναι οι πρώτες σε συχνότητα παθήσεις που προκαλούνται από τη παχυσαρκία, ακόμη και μερικές μορφές καρκίνου.
55 δις δολάρια το 2001 υπολογίστηκε το άμεσο κόστος δαπανών υγείας που αποδόθηκαν στην παχυσαρκία στις ΗΠΑ. Από τα προβλήματα υγείας που προκαλεί δεν λείπουν οι διαταραχές του ύπνου, διαταραχές του κύκλου για τις γυναίκες, ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κοινωνικής απόρριψης, αλλά και της εκμετάλλευσης από διάφορους που υπόσχονται “μαγικές” λύσεις. Η ανεργία πλήττει απόλυτα τους υπέρβαρους οι οποίοι έχουν δυσκολία στην κίνηση, την άθληση, στις κοινωνικές εκδηλώσεις… Κι όμως, η νοσογόνος παχυσαρκία μπορεί να προληφθεί.Οι δίαιτες μαζί με φαρμακευτική υποστήριξη ελάχιστα έχουν προσφέρει στην καταπολέμηση της νόσου.
Σωτήρια μέθοδο επικαλείται η επιστημονική κοινότητα για τη Νοσογόνο Παχυσαρκία
Εκτεταμένες δίαιτες συνήθως οδηγούν σε απώλεια του 8 – 10% του σωματικού βάρους, αλλά δύο στους τρεις θα ξαναπάρουν τα κιλά σε 3-4 χρόνια και σχεδόν όλοι μετά την πενταετία. Ο κ. Στάθης Αποστολάκος τ. Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Στρ. Νοσοκομείου, μετεκπαιδευμένος στο Παρίσι, και εξειδικευμένος στη Χειρουργική της Παχυσαρκίας μίλησε στην “Μεταρρύθμιση” για τη νέα μέθοδο που εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία παγκοσμίως:
“Ο λαπαροσκοπικά τοποθετούμενος γαστρικός δακτύλιος είναι ο πλέον δημοφιλής τρόπος χειρουργικής προσέγγισης, εκπαιδεύει το σώμα και τον εγκέφαλο στη λήψη σωστής ποσότητας τροφής για πολλά χρόνια και βοηθά έτσι να διατηρηθούν τα κιλά που χάθηκαν. Απόλυτα συμβατός με την εγκυμοσύνη κατασκευασμένος από απόλυτα συμβατό υλικό. Αφαιρείται εύκολα αν χρειαστεί και τα πάντα επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Συνδυάζει την ελάχιστη επεμβατική μέθοδο, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, μια μόνο μέρα συνήθως παραμονή στο νοσοκομείο, χωρίς μόνιμες μεταβολές στο στομάχι και το έντερο, σημαντικά μικρή νοσηρότητα. Δεν υπάρχει καμία διαιτητική ρουτίνα αλλά και κανένας κίνδυνος ανεπαρκούς θρέψης και αβιταμίνωσης. Ο ασθενής τρώει σχεδόν τα πάντα”.
Αυτός ο τρόπος χειρουργικής παρέμβασης πραγματικά έχει προσφέρει πολλά στην καταπολέμηση του μεγάλου αυτού προβλήματος, και με ελάχιστη συμμετοχή και συνεργασία από τον φέροντα τον δακτύλιο… μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές.
1999 Μια μητέρα στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness | ![]() |
Το να μπει κάποιος στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες δεν είναι εύκολη υπόθεση, τη στιγμή που οι υπεύθυνοι του βιβλίου δέχονται γύρω στις 8.000 αιτήσεις την ημέρα, από πραγματικούς ή φανταστικούς ρεκορντμέν ή ρεκορντγούμεν, που πιστεύουν ότι αξίζουν μια θέση στο θρυλικό βιβλίο.
Η Δώρα Συρίγου, με τα 243 κιλά της όταν μπήκε στο μαιευτήριο για να γεννήσει, κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ εγκύου.
Η “Μεταρρύθμιση” συνάντησε την ελληνίδα που κατέρριψε το ρεκόρ της πιο παχύσαρκης μαμάς, που ξαναγεννήθηκε, φτάνοντας σήμερα στα 74 κιλά και έκανε σκοπό της ζωής της να δώσει ένα μήνυμα ζωής σε ανθρώπους που πάσχουν από Νοσογόνο Παχυσαρκία.
![]() | ![]() |
Το κίνητρο για να φτάσει η Δώρα τα 74 κιλά, από τα 250 που ζύγιζε, είναι ότι ήθελε να συμμετέχει στη ζωή της κόρης της. | Ποτέ όμως δεν ξέχασε την “παλιά” Δώρα, γι’ αυτό και ίδρυσε τον Πανελλήνιο και Ομογενειακό Σύλλογο Νοσογόνου Παχυσαρκίας, τον οποίο έχουν συμβουλευθεί πάνω από 5.000 Έλληνες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βάρους. |
Πείτε μου πως ήταν το πριν της ζωής σας και πως το τώρα; | “Όταν έβλεπα στον καθρέπτη μια τεράστια γυναίκα δεν μου έκανε αίσθηση ούτε να περιποιηθώ τον εαυτό μου. Δεν έβρισκα ποτέ ρούχα στο μέγεθός μου κι ευτυχώς που η μητέρα μου ήταν μοδίστρα και μου έραβε. Είχα τη δική μου καρέκλα, ακόμη και στο κομμωτήριο, το δικό μου καναπέ ακόμα και σε φιλικά σπίτια καθόμουν πάντα στην ίδια γωνία. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε στην κοινωνία των αδυνάτων. Δεν χωράμε να μπούμε σε λεωφορεία, τα ταξί δεν μας παίρνουν, ακόμα και το αυτοκίνητό μας πρέπει να είναι μεγάλου κυβισμού. Για τους παχύσαρκους δεν υπάρχει εργασία είναι εντελώς αποκλεισμένοι από τα πάντα”. |
“Όταν έμεινα έγκυος, κάτι που φυσικά λόγω του όγκου του σώματός μου δεν το κατάλαβα, ήμουν 217 κιλά. Μπήκα στο βιβλίο Γκίνες γιατί ήμουν η πιο υπέρβαρη μητέρα η οποία γέννησε κιόλας και το μωρό της είναι υγιέστατο. Όταν γέννησα πλέον και δεν μπορούσα να εξυπηρετήσω το παιδί μου, δεν μπορούσα να το ταΐσω από το στήθος μου, να παίξω μαζί του, να το πάω μια βόλτα”… το πρόβλημα που αντιμετώπιζα ήταν τεράστιο!.. Είχα ύψος 1,76 και είχα φτάσει 274 κιλά. Το πρόβλημα το είχα από πολύ μικρή και πάντα πάλευα να χάσω κιλά. Δεν γεννήθηκα βέβαια έτσι. Όμως τα περιττά μου κιλά δεν μου έδιναν την δυνατότητα να είμαι ένα φυσιολογικό άτομο πάντα ήμουν η ξεχωριστή από τους άλλους. Το όνομά μου ήταν χοντρή. Αυτό μου κόστιζε πολύ στα παιδικά μου χρόνια μέχρι που αντέδρασα και είπα δεν θέλω να με φωνάζουν με την ιδιότητά που μου προσέδιδαν τα χαρακτηριστικά μου αλλά με το όνομά μου κι αυτό το επέβαλα. Όταν δεν μπορείς να λειτουργήσεις όπως τα άλλα παιδιά να περπατήσεις, να τρέξεις, να παίξεις, να βγεις, να διασκεδάσεις πάντα αυτό ενοχλεί και πληγώνει. Αυτά τα συναισθήματα, βέβαια, δεν τα έδειχνα ήμουν και ως παιδί χιουμορίστας και είχα το ταλέντο του αυτοσαρκασμού, έτσι κέρδιζα τους άλλους. | |
Τα παιδικά σας χρόνια ήταν με άλλα λόγια εφιάλτης; | Όλα μου τα χρόνια τα περιττά κιλά ήταν εφιάλτης όταν έμενα μόνη μου και στα όνειρά μου. Στους άλλους πάντα έδειχνα ότι δεν με ενοχλούν τα κιλά μου κι αυτό για να έχω μια θέση άμυνας απέναντί τους. Δεν ήθελα να πούνε: αχ!το κακόμοιρο, πως του συμβαίνει αυτό και γιατί. Όταν ήμουν μόνη μου έκλαιγα και έλεγα γιατί Θεούλη μου με έχεις κάνει έτσι; |
Ποια ήταν η σχέση σας με το φαγητό, το αγαπούσατε, παχαίνατε επειδή τρώγατε; | Μου αρέσει το φαγητό όπως βέβαια και σε όλους τους ανθρώπους. Για όλους πιστεύω αποτελεί απόλαυση. Δεν ήταν όμως ποτέ τόσο υπερβολικό ώστε να έχω τόσα πολλά κιλά. Έκανα δίαιτες περίεργες, όπως μόνο μήλα, μόνο γιαούρτια, αλλά αντί να αδυνατίζω έπαιρνα κιλά αυτό ήταν το ανησυχητικό. Τη λύση την βρήκα αργά για μένα. Οι προσπάθειές μου είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίς στην έκτη δημοτικού όταν ήμουν 95 κιλά πήγα σε διαιτολόγους, σε ενδοκρινολόγους τρέξαμε παντού και φυσικά δαπανήσαμε πολλά χρήματα. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα με εμένα, πειραματίστηκαν πολλοί γιατροί πάνω μου, κάθε ειδικότητας και έγιναν και πολλά λάθη όπως για παράδειγμα να μου συστήσουν στα 11 χρόνια μου δίαιτα 800 θερμίδων κάτι που ήταν πολύ κακό για ένα παιδί στην ηλικία μου. Όταν έφτασα 13 ετών ήμουν 120 κιλά. Παρότι έκανα ακόμα και αθλητισμό. Πήγα σε ενδοκρινολόγο ο οποίος μου έδωσε χάπια ανορεξιογόνα τα οποία δεν έκαναν για ένα παιδί της ηλικίας μου. Έκανα ακόμα και δίαιτες των περιοδικών, των φίλων μου, χημικές, δίαιτες αστραπή, θερμιδομετρικές με αποτέλεσμα να χαλάσω τελείως τον μεταβολισμό μου. Το πρόβλημα όμως ήταν καθαρά γονιδιακό έπασχα από νοσογόνο παχυσαρκία. |
Βάλατε πείσμα να χάσετε κιλά, όχι απλά περιττά κιλά άλλα πολλά κιλά. Δοκιμάσατε και τα ινστιτούτα αδυνατίσματος; | Φυσικά, και όχι σε ένα και δύο, σε όλα σχεδόν δοκίμασα να χάσω βάρος αλλά αποτέλεσμα κανένα έμειναν τα όμορφα λόγια, και τα περιττά κιλά που έφτασαν αισίως τα 160 στα 21 μου χρόνια χωρίς να το πάρω είδηση. Δοκίμασα βελονισμό, ομοιοπαθητική, ενέσεις λιποδιάλυσης, βοτανοθεραπείες ότι υπήρχε στην Ελλάδα το είχα δοκιμάσει. Αποφάσισα να κάνω την πρώτη απόπειρα ενός χειρουργείου, το λεγόμενο δαχτυλίδι. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν πολύ καλά έχασα μόνο 17 κιλά. Έκανα και δεύτερο χειρουργείο με κίνδυνο της ζωής μου διότι ένας άνθρωπος 220 κιλών έχει ήδη επιβαρύνει τον οργανισμό του. Είπα ότι πρέπει να ζήσω και για μένα και για το παιδί μου. Όμως έφτασα 254 κιλά και κυριολεκτικά απελπίστηκα. Έφτασα στο σημείο να μην μπορώ να πλυθώ. |
Ποιο ρόλο έπαιξαν για σας οι δικοί σας άνθρωποι διότι είναι ευνόητο ότι και για τους στενούς δικούς σας ανθρώπους δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό που σας συμβαίνει; | Όταν υπάρχει αγάπη, και η οικογένεια είναι πολύ δεμένη προσπαθεί ο ένας για τον άλλο. Ευτυχώς ήμουν πολύ τυχερή σε αυτό είχα απίστευτη στήριξη από τους γονείς μου, από την αδελφή μου όλα αυτά τα χρόνια. Όταν γνώρισα τον σύζυγό μου ήμουν 200 κιλά και αγάπησε την ψυχή μου, ερωτεύθηκε την φωνή μου. Αγαπήθηκα με τα περιττά μου κιλά κι αυτό με βοήθησε πολύ στο να έχω αντιστάσεις ψυχικές. |
Σήμερα από 254 κιλά είσαστε μανεκέν όμως; | Φτάνοντας στα όρια είπα ότι προκειμένου να έρθει κάποια στιγμή το παιδί μου και να με βρει στην καρέκλα πεθαμένη είναι καλύτερα να δοκιμάσω ένα τρίτο χειρουργείο ρισκάροντας την ζωή που είχε γίνει κόλαση αφού ήμουν ένας άνθρωπος ζωντανός-νεκρός. Μετά το χειρουργείο η ζωή μου άλλαξε νόμιζα ότι ξαναγεννήθηκα σήμερα λέω ότι είμαι μόλις τεσσεράμιση ετών όσα και τα χρόνια που έχουν περάσει από το την ημέρα εκείνη. Ακόμα κι ο πόνος μετά τις επεμβάσεις είναι μια γλυκιά ανάμνηση για μένα όπως ο πόνος της γέννας. |
Αποφασίσατε λοιπόν μετά από αυτή την περιπέτεια και εμπειρία σας να δημιουργήσετε έναν σύλλογο πείτε μας γι΄ αυτόν; | “ΜΗΝΥΜΑ ΖΩΗΣ””ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ “ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙΣ” Ο Σύλλογος λέγεται “Μήνυμα Ζωής” και δημιουργήθηκε για λόγους ενημέρωσης ανθρώπων που πάσχουν από την Νοσογόνο Παχυσαρκία. Άλλωστε μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι έγινα πλέον δεδομένο για την ιατρική πάνω στην καταπολέμηση αυτής της νόσου. Υπάρχουν γιατροί που ενημερώνονται ακόμα σήμερα από εμένα. Το μέγεθος της παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχει έντονο πρόβλημα στα παιδιά χρειάζεται ενημέρωση προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρέπει να πάψουμε να βλέπουμε το πρόβλημα συσχετιζόμενο με το φαγητό και μόνο. |
ΕΠΕΙΔΗ, οι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες που δεν γυμνάζονται παχαίνουν επτά φορές περισσότερο από αυτές που γυμνάζονται και οι άνδρες που περνούν πολλές ώρες στο γραφείο, τέσσερις φορές περισσότερο από εκείνους που ασχολούνται με κάποιο σπορ. | Η “Μεταρρύθμισις” προτείνει στους αναγνώστες της να μην ξεχνούν… να περπατούν… να γυμνάζονται… να χορεύουν… να κολυμπούν, και εν γένει να αθλούνται επιδιδόμενοι σε οιοδήποτε “σπορ” ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία τους, πάντοτε όμως λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους κανόνες για τη σωστή διατροφή… Να μην διστάζουν να συμβουλεύονται τον ειδικό “Ιπποκράτη” ιατρό σε περίπτωση που η παχυσαρκία τους οφείλεται σε παθολογικά αίτια!.. |
Κανένα εμπόδιο δεν είναι εμπόδιο στον Άνθρωπο όταν το Πάθος για ζωή κυριεύει το είναι του!..”Παν μέτρον… Άνθρωπος” ![]() ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΖΩΗ Μαρία Παπαλιού |