ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
ΛΥΚΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ
Ο αγώνας της Τουρκίας για την ένταξη στην Ε.Ε.
και η θέση της Ελλάδας, της Κύπρου και της κοινότητος
των Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών

Εκδόσεις Τσουκάτου
Αθήνα 2006ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΑΓΡΑΦΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1955

Πράξη Ντροπής που αποκρύπτεται
από την "Άλλη Τάξη Πραγμάτων
"
Εκδόσεις Τσουκάτου
Αθήνα 2006

 

Εις μνήμη όλων
των αδικοχαμένων

 

ΛYKOY ΑΝΑΒΑΣΙΣ
Ο αγώνας της Τουρκίας για την ένταξη στην Ε.Ε.
και η θέση της Ελλάδας, της Κύπρου και της κοινότητος
των Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών

Προλογίζει

Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Αντιστράτηγος ε.α.

Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
aleyrom@gmail.com

 

Είναι όμως "ο Λύκος", η σημερινή Τουρκία στο σύνολο της (ελίτ, λαοί της) ή βρίσκεται και η ίδια σε ένα σταυροδρόμι νέας αναζήτησης και μιας πρόκλησης μιας καινούργιας πορείας της, παλεύοντας μεταξύ του παραδοσιακού, του κεμαλικού και του όποιου σύγχρονου;
Αναμφίβολα, έχει ενδιαφέρον η μελέτη αυτών των τουρκικών πολιτικών και πολιτισμικών αντιπαραθέσεων και ίσως επιστημονικά είναι συναρπαστικό να παρακολουθήσουμε πώς αυτή η εσωτερική τουρκική κατάσταση εμπλέκεται με το παζλ των αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη, που επίσης αναζητεί μια νέα ταυτότητα.
Η Ελλάδα -που από την εμφάνιση των τουρκικών φύλων τον 13ο αιώνα στη γειτονιά της έχει αναγκαστικά συνδέσει την ιστορική της διαδρομή με αγώνες, με θυσίες, με ακραίες συχνά καταστάσεις ολοκαυτωμάτων και σπάνιες στιγμές ηρεμίας, ενώ το νέο ελληνικό κράτος προέκυψε από τις στάχτες μιας χωρίς επιστροφής σύγκρουσης με τους Οθωμανούς- προσπάθησε συχνά να συνεννοηθεί με τον "άλλον πολιτισμό" και έδωσε πολλές ευκαιρίες μιας ειρηνικής συνύπαρξης σε αυτόν το γείτονα.
Αλλοίμονο όμως και μέσα από δικά της λάθη, στρατηγικές και τακτικές, η όποια ειρήνη (αυθόρμητη ή κατ' επιταγήν) είχε βαρύτατο τίμημα, με κορυφαίο τη Μικρασιατική καταστροφή, τους διωγμούς των Ελλήνων της Πόλης και την εισβολή και τουρκική κατοχή της Κύπρου.

Ο Βασίλης Κυρατζόπουλος με τη μελέτη του, προσπαθεί να παρακολουθήσει την τουρκική διαδρομή, του κεμαλικού κράτους στη σημερινή του φάση, την πορεία προς την Ευρώπη.
Παραθέτει πολλά -και εν πολλοίς άγνωστα στον μέσο πολίτη- στοιχεία για το τουρκικό κράτος, θα λέγαμε για την ελίτ αυτού του κράτους. Παρά τον "προκλητικό τίτλο" (Λύκου Ανάβασις) είναι προσεκτικός και καθόλου σοβινιστικός στην περιγραφή της πολιτικής της τουρκικής ελίτ. Μάλιστα, με τη δέουσα ευπρέπεια κάνει και προτάσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη για το πώς πρέπει να δουν αυτόν τον νέο γείτονα και αυριανό(;) συνέταιρο.

Και επειδή δεν μπορεί και δεν πρέπει να λησμονήσει την Πόλη, την πόλη του, προτρέπει, με αγνή, ρομαντική και συγκινησιακή διάθεση -και καθόλου υποκρυπτόμενο σοβινισμό- τη νέα γενιά των Κωνσταντινου-Πολιτών κάθε χρόνο την Ανάσταση να επισκέπτονται την Πόλη.

Αυτή η πολύ αθώα και απλή ευχή μπορεί να στηριχθεί από την Ελλάδα, από τη σημερινή Ευρώπη; Αν ναι, θα είναι ένα μικρό αλλά και τεράστιο βήμα στην ειρήνη και τον πραγματικό πολιτισμό. Όλοι μας το ευχόμαστε.

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2006


Η ΑΓΡΑΦΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ. Κωνσταντινούπολη Σεπτέμβριος 1955
UNREGISTERED GENOCIDE. Constantinople September 1955

Πράξη ντροπής που αποκρύπτεται
από την άλλη Τάξη Πραγμάτων

Προλογίζει

Βασίλης Φίλιας,
Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, τ. Πρύτανης
j_filias@hplaw.biz

 

Το βιβλίο αυτό τον κ. Κυρατζόπουλου μας επαναφέρει σε μια εποχή μακρινή κι ωστόσο δεν είναι!.. Μια εποχή πού έκρινε την τύχη τον Ελληνισμού της Κωνσταντινουπόλεως και μας είναι ουσιαστικά άγνωστη, διότι αποσιωπήθηκε από εμάς τους ίδιους χάριν της υποτιθέμενης ελληνο-τουρκικής "φιλίας".
Μιας "φιλίας" πού αποκορυφώθηκε με την εισβολή στην Κύπρο και τον Αττίλα. Μιας "φιλίας" πού αξιώνει τον διαμελισμό του Αιγαίου και την εφαρμογή της λογικής των "γκρίζων ζωνών".
Ο συγγραφέας δεν φλυαρεί, ούτε επιδίδεται σε συναισθηματικές εξάρσεις και εθνικιστικά παραληρήματα. Παραθέτει ψυχρά γεγονότα και αδιάψευστους αριθμούς. Αριθμούς πού πάντοτε είναι πιο εύγλωττοι από χίλια λόγια.
Από τους αριθμούς αυτούς προκύπτει πώς και με ποιες μεθοδεύσεις συρρικνώθηκε μέχρις εξαφανισμού ή Ελληνική Κοινότητα της Κωνσταντινουπόλεως, παρά τις όποιες Διεθνείς συμφωνίες και κατοχυρώσεις.
Το ανά χείρας βιβλίο εκδίδεται ακριβώς σήμερα, -πού επιχειρείται από Έλληνες μειοδότες και Ευρωπαίους ταγούς και ουραγούς του Διεθνούς ιμπεριαλισμού το στήσιμο της χρυσής γέφυρας για να "περάση" η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και είναι εξαιρετικά διδακτικό και χρήσιμο, διότι με απτά παραδείγματα αποδεικνύει ότι η βασική δύναμη συγκόλλησης και συνοχής του τουρκικού κράτους είναι οι Ένοπλες δυνάμεις του.
Όταν το 1919 ο ίδιος ο Κεμάλ κατήγγελλε τη δίωξη, τον εκτοπισμό και την εξόντωση εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη χώρα του, ήξερε πολύ καλά τί έλεγε- κάτι, όμως, που θέλουν να αγνοούν οι "ευαγγελιστές" της παγκοσμιοποίησης πεμπτοφαλαγγίτες στη χώρα μας, που εξαγγέλλουν μία ελληνοτουρκική "συμφιλίωση" σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού και του κυπριακού Ελληνισμού.
Ο κ. Κυρατζόπουλος προσδίδει μια νέα, διευρυμένη έννοια στη λέξη "Γενοκτονία" στηριζόμενος στην Παγκόσμια Νομοθεσία ορθά νομίζω!..
Καιρός είναι να διευρυνθεί και η έννοια "προδοσία", ώστε να συμπεριλάβη και όλους εκείνους, που υπό τον μανδύα και το πρόσχημα της "έκφρασης γνώμης", υπονομεύουν συστηματικά την υπόσταση και τα θεμέλια του Ελληνικού Έθνους.

Αθήνα, Δεκέμβριος 2006

 


Η ΑΓΡΑΦΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ. Κωνσταντινούπολη Σεπτέμβριος 1955
UNREGISTERED GENOCIDE. Constantinople September 1955

Φάνης Μαλκίδης
Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών
για την μελέτη των Γενοκτονιών
(International Association of Genocide Scholars)
http://www.malkidis.info/gr/

 

Τα "Σεπτεμβριανά" του 1955 και η εκδίωξη των Ελλήνων από την Πόλη, αποτελούν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο σημείο ερευνητικής εργασίας και μάλιστα εσχάτως και πολλών Τούρκων (το τελευταίο της Ντιλέκ Γκιουβέν) οι οποίοι λιγότερο ή περισσότερο αυτοκριτικά αναδεικνύουν το ζήτημα. Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες ερευνητές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα αφού συνετέλεσε στην εξόντωση, εκ της σημερινής κατάστασης, μίας ΑΥΤΟΧΘΟΝΗΣ εθνικής ομάδας με ιστορία και μεγάλο πολιτισμικό φορτίο.

Ωστόσο τα ζητήματα των "Σεπτεμβριανών" δεν είχαν ποτέ αναλυθεί τουλάχιστον ερευνητικά σε επίπεδα στοιχειοθέτησης μίας Γενοκτονίας.

Έτσι αφενός, το βιβλίο του Β. Κυρατζόπουλου έρχεται να συμβάλλει ουσιαστικά στη (Διεθνή πλέον) συζήτηση για το διωγμό των Ελλήνων και αφετέρου εισάγει στο διάλογο για τα "Σεπτεμβριανά" την έννοια της Γενοκτονίας, η οποία πλέον απασχολεί ολοένα και περισσότερους Έλληνες και μη, τουλάχιστον στο πεδίο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Η έννοια "Γενοκτονία" εκφράζεται για πρώτη φορά το 1944 από τον Raphael Lemkin -πριν από τον όρο "Γενοκτονία" υπήρχε ο όρος "Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας"- και αναδείχθηκε λίγο πριν από τη Δίκη της Νυρεμβέργης, κατά των πρωταιτίων της εξολόθρευσης των Εβραίων από τους Γερμανούς Ναζί.
Η νομική έννοια της "Γενοκτονίας" εφαρμόστηκε στην Δίκη της Νυρεμβέργης (και του Τόκιο) και αναφέρεται σε έναν ορισμένο τύπο εγκλήματος πολέμου που έως τότε ήταν σχεδόν ασήμαντος, ή μάλλον ακριβέστερα αποδίδεται στην πρώτη νομικά καταχωρημένη διάπραξη αυτού του εγκλήματος: την συστηματική εξόντωση κάποιων "κατώτερων" λαών στην Ευρώπη από τους Ναζί.
Το έγκλημα αυτό που νομικά ορίζεται ως "Γενοκτονία" έχει ως αφετηρία του τον ρατσισμό και απλώς αποτελεί την λογική και μοιραία του συνέπεια όταν εκείνος μπορέσει να αναπτυχθεί ελεύθερα, όπως συνέβη στην περίπτωση της ναζιστικής Γερμανίας.
Η "Γενοκτονία" σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, αφορά ένα έγκλημα που αποβλέπει στη συστηματική, με βίαια ως επί το πλείστον μέσα, επιδιωκόμενη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο και πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις.

Η "Γενοκτονία" αποτελεί το βαρύτερο έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει παραγραφή.

Αυτός ο οποίος διαπράττει τη "Γενοκτονία" δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι.

Η "Γενοκτονία" μπορεί να επιδιωχθεί είτε με σειρά ομαδικών φόνων, όλων ή σχεδόν όλων των μελών μιας φυλής, είτε με συστηματική εξασθένιση αυτής (με διάφορα μέσα) μέχρι τη βαθμιαία εξάλειψη της φυλής. Στα βίαια δε μέσα αυτά περιλαμβάνονται και σειρά απαγορευτικών μέτρων επί εθνικών, θρησκευτικών, γλωσσικών, ηθικών, ιστορικών ή άλλων παραδόσεων προκειμένου να επέλθει διαφοροποίηση ή αλλοίωση της ομάδας με βέβαιη με την πάροδο του χρόνου απώλεια του εθνικού και φυλετικού γνωρίσματός της.

Ο Β. Κυρατζόπουλος εξετάζει με ιδιαίτερη ευχέρεια το ζήτημα της "Γενοκτονίας" και το εξειδικεύει στην περίπτωση των Ελλήνων της Πόλης, δίνοντας τόσο το γενικό περίγραμμα υποστήριξης των θέσεών του, όσο και το ειδικό.
Αναφέρει τα στάδια της γενοκτονίας, όπως αυτά τέθηκαν το 1998 όταν ο G. H Stantion καθηγητής στο Γέιλ, αναλογιζόμενος τις εξελίξεις που προέκυψαν μετά τη σχετική τεκμηρίωση από τον ΟΗΕ (1948), αλλά κυρίως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, παρουσίασε και ανέλυσε τις οκτώ φάσεις της "Γενοκτονίας" ως εξής:


1. Ομαδοποίηση. 2. Στιγματισμός ή Συμβολισμός.
3. Απανθρωποποίηση ή Θηριοποίηση. 4. Οργάνωση. 5. Πόλωση.
6. Προετοιμασία 7. Εξολόθρευση.
8. Απόσειση ευθυνών ή άρνηση ενοχής.


Ο συγγραφέας καταγράφει όλα τα στοιχεία που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα και τονίζει το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται τη "Γενοκτονία" και οποιαδήποτε ανάμειξη στο μαζικό έγκλημα, όταν από την άλλη πλευρά είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι σ' όλο το διάστημα μετά το 1955, το ζήτημα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης ενταφιάσθηκε όπως άλλωστε και συνολικά το ζήτημα των Ελλήνων της Ανατολής.

Με την κοινή ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η Πόλη, η Ίμβρος, η Τένεδος, αποτέλεσε μέρος του ευρύτερου αποσιωπημένου εθνικού ζητήματος· στην Κύπρο, στον Πόντο, στη Βόρειο Ήπειρο, στον εξωελλαδικό ελληνισμό. Η περίοδος της εθνικοφροσύνης, της λήθης, αποτελεί μία χρονική φάση, κατά την οποία σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες εθνικές αποδιαρθρώσεις - Κωνσταντινούπολη με το διωγμό του 1955 και του 1964, Κύπρος με τις συμφωνίες Ζυρίχης -Λονδίνου, κατάρρευση των ιστορικών κοινοτήτων του εξωελλαδικού ελληνισμού (Ρουμανία, Αίγυπτος), μετατροπή ενός θέματος δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Βόρειος Ήπειρος) σε εσωτερικό ζήτημα της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης, αδιαφορία και ολιγωρία για ένα ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού, τους Πολίτες, τους Ίμβριους, τους Τενέδιους.
Έτσι, παρά το μεγάλο διάστημα σιωπής, το ζήτημα της εκδίωξης των Ελλήνων της Πόλης το 1955 έρχεται στην επιφάνεια. Και βιβλία όπως του Β. Κυρατζόπουλου που αναδεικνύουν τα "Σεπτεμβριανά" και μάλιστα από την πλευρά της τέλεσης του εγκλήματος της "Γενοκτονίας" αποκτούν μεγαλύτερη και ασφαλώς ιδιαίτερη σημασία.


ΛΥΚΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ


O αγώνας της Τουρκίας προς την Ε.Ε.
Η θέση της Ελλάδος, Κύπρου
και Κωνσταντινουπολίτικης ΚοινότηταςΗ ΑΓΡΑΦΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
. Κωνσταντινούπολη Σεπτέμβριος 1955

UNREGISTERED GENOCIDE.
Constantinople September 1955


Πράξη ντροπής που αποκρύπτεται από την άλλη Τάξη Πραγμάτων

Περιεχόμενα
Περιεχόμενα
Πρόλογος Δημήτρη Αλευρομάγειρα

Θεσμοθέτηση κανόνων παιχνιδιού και θέση της Τουρκίας
Τουρκική πορεία 1999 - 2005
Πορεία προς Ε.Ε. Του Τουρκικού Στρατού ως οικονομική υπερδύναμη
Συμπεράσματα
Σημειώσεις
Πίνακας Συντομεύσεων
Επεξηγηματικοί Πίνακες.
Πρόλογος Καθηγητή Βασίλη ΦΙΛΙΑ

I. Σεπτέμβριος και Σεπτεμβριανά
II. Ιστορική Αναδρομή στα Σεπτεμβριανά
III. "Πογκρόμ", "Νύχτα των Κρυστάλλων", "Εθνική Κάθαρση"
IV. "Γενοκτονία". Νέα έννοια ιστορικό έγκλημα
V. Γενοκτονία των Σεπτεμβριανών, στόχοι και αποτελέσματα
VI. Συμπεράσματα για τότε, για σήμερα και για το αύριο
Βιβλιογραφία και Πηγές
Συντομογραφίες
Πίνακες

 

Η ΑΓΡΑΦΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ. Κωνσταντινούπολη Σεπτέμβριος 1955
http://www.greece.org:8080/opencms/opencms/HEC_Administration/Bookstore/Greek_Books/Genocide/H_Agrafh_Genoktonia_tou_Vasili_Kyriazopoulos.html

Λύκου Ανάβασις
http://www.greece.org:8080/opencms/opencms/HEC_Administration/Bookstore/Greek_Books/Genocide/Lykou.html