Το ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ξεδιπλώνει τα φτερά του
για μια καλύτερη κοινωνία

 

www.peristeri.gr
press1@ananeper.gr


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ
ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ

 

"Περισσότερο Πράσινο Παντού"

"ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ"

πέραν των χώρων που ο ίδιος διαμορφώνει σε οάσεις πρασίνου
διασπώντας το μονοπώλειο της "τσιμεντούπολης"

Έπεσε πολλές φορές ο ίδιος με ορμή
σύσσωμος με το πιστό του επιτελείο στην κόλαση της φωτιάς!..
προκειμένου να το διατηρήσει όπου κι αν βρίσκεται!..

 

 

Σε πολλά μέτωπα πρωτοστάτησε κατ' επανάληψιν ο Δήμος Περιστερίου
δίνοντας τη δική του μάχη για την κατάσβεσή της!..

* Στην "πρώτη γραμμή" της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα (29/6/2007)

* Στην «Μάχη» με τις φλόγες στο Ποικίλο Όρος και στον Υμηττό (20/7/2007)

* Στην κόλαση της φωτιάς των Νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας η συμβολή του Δήμου Περιστερίου και των Κυπρίων εθελοντών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ξεπερνά τα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων!.. (30/8/2007)

(Βλ. περισσότερα στην στήλη ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΖΩΗ της "Μεταρρυθμίσεως")

 

Συνάντηση του Δημάρχου Περιστερίου Α. Παχατουρίδη
με την Υπουργό Ανάπτυξης της Ισπανίας Μ. Alvarez Arza

Με τον Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη είχε συνάντηση στις 20 Ιουνίου 2007, η Υπουργός Ανάπτυξης της Ισπανίας, αρμόδια για τους τομείς Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Εμπορικής Ναυτιλίας, κα. Magdalena Alvarez Arza.

 


Η Υπουργός Ισπανίας βρέθηκε στην πόλη του Περιστερίου και συγκεκριμένα στο πλαίσιο εργασίας στη χώρα μας επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Μετρό στην πλατεία Δημαρχείου - Ευαγγελίστριας.
Ο κ. Παχατουρίδης είχε την ευκαιρία να την ενημερώσει για τα έργα υποδομών της πόλης του 4ου Δήμου της χώρας, αλλά και τα έργα ανάπλασης σε σχέση με τους νέους σταθμούς Μετρό.
Ο Δήμαρχος έδωσε έμφαση στην παράκαμψη της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη, που έκανε εφικτή την ενοποίηση των πλατειών Δημαρχείου και Ευαγγελίστριας, έκτασης 10 στρεμμάτων, όπου θα δημιουργηθεί ένα καταπράσινο πάρκο αναψυχής και περιπάτου.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το νέο πολυδύναμο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης, αλλά και η πρόβλεψη των υπογείων πάρκινγκ σε συνδυασμό με τον επιβατικό σταθμό Μετρό.
Εκτός του Δημάρχου, στο σταθμό Μετρό παραβρέθηκε ο Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Θ. Ξανθόπουλος, ανώτατα στελέχη της "Αττικό Μετρό" και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας για την επέκταση της Γραμμής 2 στην Ανθούπολη.

 

Το Περιστέρι ένωσε τις Ολυμπιακές Πόλεις Πυγμαχίας
25-27 Μαΐου 2007

Ιδιαίτερη απήχηση σε διεθνές επίπεδο είχε η πρωτοβουλία του Δήμου Περιστερίου να ενώσει τις Ολυμπιακές Πόλεις. Το γεγονός αυτό, τονίστηκε κατά την συνέντευξη Τύπου (25/5/2007), που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης και οι εκπρόσωποι των Ολυμπιακών Πόλεων (Σεούλ, Ατλάντας και Βαρκελώνης), σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Παχατουρίδης τους υπενθύμισε ότι το Περιστέρι υποδέχθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Πυγμαχίας τις αθλητικές αποστολές και τους πολυπληθείς φίλους του αγωνίσματος, που τους προσέφερε έντονες συγκινήσεις και την "φλόγα" της ενσυνείδητης συμμετοχής.

Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος Περιστερίου υπογράμμισε ότι: "Προωθούμε την ιδέα του Δικτύου των Ολυμπιακών Πόλεων Πυγμαχίας, ώστε οι πόλεις που έχουν φιλοξενήσει ή πρόκειται να φιλοξενήσουν Ολυμπιακούς Αγώνες Πυγμαχίας να συνεισφέρουν γνώσεις και εμπειρίες, να προβάλλουν δοκιμασμένες λύσεις και νέες προτάσεις και να αξιοποιούν στο έπακρο τις υποδομές, την τεχνογνωσία και τις προοπτικές της Ολυμπιακής τους κληρονομιάς".
Από την πλευρά τους, οι Εκπρόσωποι των Ολυμπιακών Πόλεων έδωσαν συγχαρητήρια στον κ. Παχατουρίδη για την πρωτοβουλία του, τονίζοντας ότι έχει διεθνές αντίκτυπο και θα συμβάλει στην ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών.
Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα συζητήθηκε εκτενέστερα κατά την διάρκεια της Ημερίδας με θέμα "Ολυμπιακοί Αγώνες - Διοργανώτριες Πόλεις, Πριν και Μετά" και σήμερα είναι -πλέον- παγκόσμιο γεγονός το Δίκτυο των Ολυμπιακών Πόλεων με την ιστορική υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας από τις επίσημες αντιπροσωπείες του Πεκίνου, της Σεούλ, της Ατλάντα, του Λονδίνου, του Σίδνεϋ, της Βαρκελώνης και τον Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη.

(Βλ. περισσότερα στην στήλη ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ της "Μεταρρυθμίσεως")


Ανοιχτή ομιλία του Δημάρχου Περιστερίου Α. Παχατουρίδη
"Μαζί διαμορφώνουμε την άλλη πόλη"

Η κοσμοπλημμύρα από Περιστεριώτισσες και Περιστεριώτες επιβεβαίωσε εκ νέου τη στήριξη στο Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη να συνεχίσει πιο δυναμικά το σημαντικό του έργο, χωρίς καθυστερήσεις και οπισθοδρομήσεις.
Το μήνυμα δόθηκε στον κ. Παχατουρίδη στην πρώτη ανοιχτή ομιλία του στις 14 Μαΐου 2007 στον περιβάλλοντα χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου, μετά την επανεκλογή του, τον περασμένο Οκτώβριο, με ποσοστό ρεκόρ 47% για τους τέσσερις μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.
Αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των έργων της νέας τετραετίας 2007-2010, στο πλαίσιο της υπόσχεσης για μια πιο αποτελεσματική, υπεύθυνη και ελεγχόμενη Δημοτική Αρχή, με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία και τη διαφάνεια.
Ο Δήμαρχος της πόλης επεσήμανε τη σταθερή του δέσμευση να απολογείται στους δημότες, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της προηγούμενης θητείας και τον προγραμματισμό των νέων έργων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην κατασκευή σταθμών Μετρό στην πλατεία Δημαρχείου και την Ανθούπολη, καθώς και τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το σταθμό Μετρό στον ¶γιο Ιερόθεο και τη δημιουργία πάρκινγκ σ' όλη την πόλη.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Παχατουρίδης, τόνισε ότι η παράκαμψη της λεωφόρου Π. Τσαλδάρη με την ενοποίηση των πλατειών "Δημοκρατίας" και "Ευαγγελίστριας" θα δημιουργήσει ένα καταπράσινο πάρκο 10 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης.
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η πόλη του Περιστερίου για πρώτη φορά αναβαθμίζεται υγειονομικά με την κατασκευή του πρότυπου Αστικού Κέντρου Υγείας στο Μπουρνάζι, ακόμη προχώρησε στη θεμελίωση ενός σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού ολοκληρωμένης φροντίδας.
Όσον αφορά τις κραυγές λίγων για το νέο Πολεοδομικό Γενικό Σχεδιασμό, τις χαρακτήρισε ο Δήμαρχος σαν μια "οπισθοδρομική κομπανία", που με "μαύρα" φεϊγβολάν προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τους Περιστεριώτες.
Βέβαια, ξεκαθάρισε ότι: "Σε μια εποχή που η γοητεία του λαϊκισμού υποχωρεί σταθερά, κάποιοι επιλέγουν τη στρατηγική της παραπληροφόρησης, της ανευθυνότητας, της οξύτητας και των υψηλών τόνων. Παραγνωρίζοντας την απαίτηση της κοινωνίας για έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης, αντιμάχονται την εποχή τους".
Και πρόσθεσε: "Μπορεί έτσι να κερδίζουν τις κραυγές των λίγων, αλλά χάνουν τη νηφάλια σκέψη των πολλών".
Σχετικά με το υπό κατάληψη δημοτικό κτίριο στον πεζόδρομο, επανέλαβε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του διαλόγου και ταυτόχρονα σημείωσε ότι η διαθήκη ορίζει ρητά τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Παιδιού.
Επίσης, ενημέρωσε ότι η Δημοτική Αρχή θα εφαρμόσει τις αποφάσεις των προηγούμενων Δημάρχων, Δ. Φωλόπουλου και Θ. Δημητρακόπουλου και έχει ήδη εκδοθεί η άδεια κατεδάφισης του κτιρίου και ο σχεδιασμός του Κέντρου Παιδιού.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος της πόλης υπογράμμισε ότι: "Και εμείς κάποτε θα είμαστε παρελθόν.
Δεν θα θέλαμε όμως να μας πουν τα παιδιά μας ότι δεν βλέπαμε όσα έρχονταν από το μέλλον".

 

Ο Δήμος Περιστερίου για τα παιδιά της "ΕΛΠΙΔΑΣ"

Με μια ξεχωριστή πρωτοβουλία ανθρωπιστικής προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης συμμετείχε ο Δήμος Περιστερίου, στο μεγάλο αγώνα του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ" για την ανέγερση του πρώτου ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά με καρκίνο στην Ελλάδα.
Τη Δευτέρα, 7 Μαΐου 2007, ο 4ος Δήμος της χώρας συμμετείχε ως μοναδικός Δήμος από την Αττική στον τηλεμαραθώνιο, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Μega στέλνοντας μήνυμα "ΕΛΠΙΔΑΣ" σε ολόκληρη τη χώρα, την Κύπρο, την Αυστραλία, την Αμερική και σε όποια γωνιά της γης υπάρχουν Έλληνες με στόχο τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων για την υλοποίηση του A΄ Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου στην Ελλάδα, μιας μεγάλης αυτοδύναμης νοσηλευτικής μονάδας.

Ο Δήμος Περιστερίου -για μια ακόμη φορά- αφουγκράστηκε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα του τόπου και στήριξε το έργο της "ΕΛΠΙΔΑΣ" σε μια στιγμή - σταθμό στον αγώνα της, με τη θεμελίωση του Νοσοκομείου, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2007, πρότυπο για την Ελλάδα και το εξωτερικό..
Η πόλη του Περιστερίου δήλωσε το "παρόν" του σε μια από τις μεγαλύτερες εκστρατείες της "ΕΛΠΙΔΑΣ" για τη δημιουργία του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου, που θα προσφέρει το δώρο της ζωής σε εκατοντάδες παιδιά.

Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΓΑΠΗΣ ΗΤΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ
"Μπουκέτο ελπίδας" από τον Δήμο Περιστερίου

Συγκεκριμένα, στο σταθμό Μετρό του Αγίου Αντωνίου κατά τη διάρκεια της ημέρας επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον του τηλεμαραθωνίου με ειδικές εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου, των Εθνικοτοπικών Συλλόγων, των σχολείων, των αθλητικών συλλόγων κ.ά.
Ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης και η Περιστεριώτισσα ηθοποιός Βίκυ Σταυροπούλου βρίσκονταν εκεί από το πρωί και καλούσαν τους απλούς πολίτες να ανταποκριθούν ώστε να μεγαλώσει το "μπουκέτο ελπίδας" με τα μπαλόνια.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι Περιστεριώτες αγκάλιασαν θερμά την προσπάθεια και δημιούργησαν ένα μπουκέτο με χιλιάδες μπαλόνια. και στο τέλος της ημέρας, το τεράστιο μπουκέτο που σχηματίστηκε, ξεκίνησε ένα "μαραθώνιο" ταξίδι στον Περιστεριώτικο ουρανό.


Τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν διατέθηκαν για το Α΄ Ογκολογικό Νοσοκομείο για Παιδιά .
Τέλος, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά όλους δημότες που συνέβαλλαν οικονομικά σ' αυτήν την προσπάθεια, καθώς και το προσωπικό του Δήμου και τους εθελοντές, που βοήθησαν στην επίτευξη της προσπάθειας.


Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης
με τους μαθητές του ελληνόφωνου σχολείου Χαρτούμ

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη είχαν στις 4 Μαΐου 2007 οι μαθητές του ελληνόφωνου σχολείου από το Χαρτούμ στην αίθουσα συσκέψεων του δημαρχιακού γραφείου, μαζί με μαθητές του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Περιστερίου.

Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς είχαν συνομιλία περισσότερο από μια ώρα με τον κ. Παχατουρίδη και τον ενημέρωσαν για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργασίας και αδελφοποίησης σχολείων της χώρας με σχολεία της διασποράς.
Ο Δήμαρχος ζήτησε από τα παιδιά να μάθει για τον τρόπο ζωής τους στο Χαρτούμ, αλλά και τη διαφορετική αντιμετώπιση που έχει στη χώρα τους ένα αγόρι από ένα κορίτσι.
Από την πλευρά τους, οι μαθητές σημείωσαν ότι είναι ευτυχισμένοι που βρίσκονται στην Ελλάδα και το ευχάριστο περιβάλλον που συνάντησαν από τους μαθητές της πόλης του Περιστερίου.
Ο κ. Παχατουρίδης ευχήθηκε σ' όλους τους μαθητές καλή πρόοδο και έδωσε συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς για το σημαντικό έργο που επιτελούν και τους παρέδωσε μια σειρά από αναμνηστικά της Ολυμπιακής πόλης του Περιστερίου.
Εκ μέρους των εκπαιδευτικών, ο Διευθυντής του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Περιστερίου Ηλίας Κοτσιφάκος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την άψογη φιλοξενία και του ευχήθηκε καλή συνέχεια στο σημαντικό του έργο.
Τέλος, ο κ. Παχατουρίδης και οι συνεργάτες του παρέθεσαν δείπνο σ' όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς σε εστιατόριο στο Μπουρνάζι.

 

Συνάντηση του Δημάρχου Περιστερίου Α. Παχατουρίδη
με τον Επιτετραμμένο της Κινεζικής Πρεσβείας Z. Xzyuan

Μέσα σε κλίμα καλής θέλησης και άριστης συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2007 η συνάντηση του Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη και του Επιτετραμμένου της Κινεζικής Πρεσβείας Zheng Xzyuan.

Ο κ. Παχατουρίδης δέχτηκε τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας και τους συνεργάτες του στην αίθουσα συσκέψεων του δημαρχιακού γραφείου, όπου είχαν εκτενή συζήτηση για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην Ολυμπιάδα του 2004, που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία η χώρα μας, αλλά και στο γεγονός ότι η πόλη του Περιστερίου ήταν μια από τις Ολυμπιακές πόλεις με το άθλημα της Πυγμαχίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Παχατουρίδης ενημέρωσε για τις σημαντικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο Δήμος στο τέλος Μαΐου με τη φιλοξενία εκπροσώπων Ολυμπιακών Πόλεων, με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου Δικτύου Ολυμπιακών Πόλεων για την Ειρήνη και τον Πολιτισμό.
Από την πλευρά του, ο κ. Xzyuan έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Παχατουρίδη γι' αυτή την σημαντική πρωτοβουλία του και διαβεβαίωσε ότι η Πρεσβεία της Κίνας θα συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία των εκδηλώσεων.
Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η πόλη του Περιστερίου συμβολίζει την ειρήνη, κάτι που αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του λαού της Κίνας.
Τέλος, η συνάντηση των κ.κ. Παχατουρίδη και Xzyuan έκλεισε με ανταλλαγή Ολυμπιακών αναμνηστικών.

 

Πιο κοντά ο Δήμος Περιστερίου
με το Δήμο Γκιούργκιου (Ρουμανίας)

Την πρόταση του Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη για συνεργασία σε πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα μετέφερε η Περιστεριώτικη αποστολή στο Δήμαρχο Γκιούργκιου (Ρουμανίας) Λουσιάν Ιλιέσκου.

Συγκεκριμένα, οι Αντιδήμαρχοι Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα - Μάρκου και Ξένη Κορόγιαννη, μετά από πρόσκληση του Δήμου Γκιούργκιου παραβρέθηκαν από τις 21 έως και 23 Απριλίου 2007 στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Γεωργίου, πνευματικού προστάτη της πόλης.
Οι εκπρόσωποι του Δήμου Περιστερίου - Ελλάδας έτυχαν θερμής υποδομής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο της παρα-Δουνάβιας πόλης κ. Ιλιέσκου.
Παίρνοντας το λόγο, η κα. Τσιώτα, αφού ευχαρίστησε για την άψογη φιλοξενία και εξέφρασε τα συναισθήματα αγάπης και φιλίας των Περιστεριωτών προς τους πολίτες του Γκιούργκιου, μετέφερε την πρόταση του Δημάρχου κ. Παχατουρίδη για στενή συνεργασία σε πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε μια σειρά ιστορικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πήραν μέρος εθνικές αποστολές από την Τουρκία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία και Ουκρανία.


Αναμφισβήτητα, ήταν μια ευκαιρία να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις των αδελφοποιημένων πόλεων Περιστερίου, Γκιούργκιου και Ρούσε (Βουλγαρίας).

 

Πρόληψη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών

Σήμερα ένας σημαντικός αριθμός βρεφών-νηπίων, που δεν έχει κανένα ορατό πρόβλημα, ενδεχομένως να εμφανίσει αναπτυξιακά και μαθησιακά προβλήματα, που θα διαπιστωθούν δυστυχώς αργότερα, κατά τη φοίτησή τους στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο.
Η νεοσύστατη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Περιστερίου, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών μας, υιοθέτησε την πρόταση του επιστημονικού συνεργάτη, Ειδικού Παιδαγωγού Δρ. Θεόδωρου Παρασκευόπουλου, για τη συμμετοχή του Δήμου σε συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Για το λόγο αυτό, ο Δήμος διοργάνωσε μια ενημερωτική συγκέντρωση στις 25 Απριλίου 2007 για τους γονείς και κηδεμόνες, που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, σημειώνοντας ότι ήδη, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα παιδιά κατά τη βρεφική τους ηλικία εξετάζονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό για την έγκαιρη διάγνωση των αναπτυξιακών και μαθησιακών προβλημάτων με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπισή τους και την ομαλότερη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ξένη Κορόγιαννη τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), σε συνεργασία και υπό την αιγίδα του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Yπ.Ε.Π.Θ.).
Ως στόχο έχει την πρώιμη αναγνώριση βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας που είναι υποψήφια για να εμφανίσουν ένα πρόβλημα (πριν όμως το εμφανίσουν), με τελικό στόχο την έγκαιρη αντιμετώπισή του.
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από εξειδικευμένο προσωπικό με το ανιχνευτικό αναπτυξιακό τεστ Denver II και απευθύνεται, όπως έχει προαναφερθεί, μόνο σε παιδιά που δεν έχουν κανένα ορατό πρόβλημα.

 

 


Επίσης, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 29 Απριλίου στο ΚΥΒΕ Ημερίδα με θέμα: "Όταν τα πράγματα στον παιδικό σταθμό δυσκολεύουν" για το εκπαιδευτικό προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Περιστερίου. Στο χώρο της ημερίδας λειτούργησε έκθεση βιβλίου και παιδαγωγικού υλικού.

 

Θεμελίωση σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού
ολοκληρωμένης φροντίδας

Ημέρα ορόσημο για τις κοινωνικές υποδομές της πόλης του Περιστερίου αποτελεί η 13η Απριλίου 2007 με τη θεμελίωση ενός σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού ολοκληρωμένης φροντίδας από τον Δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη.


Πρόκειται για τον πιο πρωτοποριακό και σύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό σ' ολόκληρη την Αττική, που κατασκευάζεται στις οδούς Στράβωνος και Εθνικής Αντιστάσεως στη Νέα Ζωή.

 

 

Ένα έργο που σίγουρα θα αναβαθμίσει τις κοινωνικές υποδομές της περιοχής, ενώ έχει προβλεφθεί να υπάρχει ξεχωριστή μέριμνα για τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες.

Ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός είναι αποτέλεσμα σκληρής διεκδίκησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Δημοτική Αρχή με προϋπολογισμό 1,8 εκατομμύρια ευρώ και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 300 ημέρες.

 

Δημιουργία Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης

Περιστέρι 2-4-2007

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Περιστερίου, με απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις της απέναντι στους Περιστεριώτες για συνέχιση του έργου που πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε, υλοποιεί άμεσα τα εξής:

  1. Κάνει πράξη παλαιότερη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία υπερψήφισε και ο αείμνηστος Δήμαρχος Δημήτρης Φωλόπουλος, μετατρέποντας το κτίσμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 33, σ' ένα ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ.
    Έτσι, συνεχίζοντας την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου μας, πολύ σύντομα στην καρδιά της πόλης θα λειτουργήσει μια κοιτίδα πολιτισμού για τα παιδιά μας, μια ευκαιρία να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους σε όλους τους πολιτιστικούς τομείς.
    Ένα έργο, που πραγματικά έλειπε από το Περιστέρι, ένα έργο που το οφείλουμε στα παιδιά της πόλης, κάτι που εδώ και χρόνια έπρεπε να είχε γίνει.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο αυτό ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΤΕΣ είναι δε κληροδότημα συμπολίτη μας, ο οποίος στην διαθήκη του διατυπώνει την επιθυμία ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί και να αποδοθεί στα παιδιά της πόλης.

  2. Κάνει πράξη την δέσμευση του Δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη, αλλά και το όνειρο πολλών συμπολιτών μας για την δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.
    Φέτος το Περιστέρι θα γιορτάσει την Πρωτομαγιά μ' ένα μοναδικό τρόπο! Με απόλυτο σεβασμό και τιμή στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον της πόλης, θα παραδοθεί στους Περιστεριώτες μια σύγχρονη αίθουσα που θα στεγάσει το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.
    Τα δύο αυτά σημαντικά έργα, αποτελούν συνέχεια της κάλυψης των ελλείψεων σε πολιτιστικές και ιστορικές υποδομές στην πόλη.

 

Θα δημιουργηθεί ένας καταπράσινος χώρος 10 στρεμμάτων
Η Παναγή Τσαλδάρη κάνει "στροφή" για το μέλλον

Η νέα μορφή του κεντρικού άξονα της πόλης του Περιστερίου, της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη είναι -πλέον- πραγματικότητα και είναι το πρώτο τμήμα ενός γενικότερου έργου, που θα αλλάξει θεαματικά τη συνολική όψη του ιστορικού κέντρου.
Στις 29 Μαρτίου 2007, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης και ο Πρόεδρος της "Αττικό Μετρό" Γιώργος Γιαννής εγκαινίασαν σε μια λιτή τελετή την παράκαμψη της κεντρικής οδού, μπροστά από τα δημοτικά καταστήματα.

Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Παχατουρίδης σημείωσε ότι σε περίπου 20 μήνες, που θα ολοκληρωθεί το έργο, θα έχουν τεθεί σε λειτουργία δύο σταθμοί του Μετρό, του "Δημαρχείου" και της "Ανθούπολης" και θα έχει παραδοθεί στους δημότες η ενοποιημένη πλατεία Δημοκρατίας, ίσως η μεγαλύτερη στην Αττική, αλλά σίγουρα θα είναι η ομορφότερη.

Ενοποιημένη η κεντρική πλατεία Περιστερίου με συνολική έκταση περίπου 10.000 τ.μ., θα είναι ένας τεράστιος καταπράσινος χώρος περιπάτου και αναπνοής για τους δημότες, με υπόγειο γκαράζ κάτω από το πράσινο και τα δένδρα της πλατείας και δίπλα να δεσπόζει το νέο υπερσύγχρονο Δημαρχείο, σε πλήρη λειτουργία, εξυπηρετώντας τους πολίτες.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι: " Η Παναγή Τσαλδάρη σήμερα κάνει στροφή για το μέλλον. Όμως και η πόλη μας, το Περιστέρι έχει κάνει μια μεγάλη στροφή προς το μέλλον. Στροφή προς την ανάπτυξη και την ουσιαστική πρόοδο. Στροφή προς την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της αισθητικής. Στροφή προς την αδιάλειπτη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής".

Επίσης, έκανε λόγο ότι σε συνεργασία με την "Αττικό Μετρό" θα κατασκευασθεί ένας μεγάλος σταθμός πάρκινγκ σε κεντρικό σημείο της πόλης και η Δημοτική Αρχή παραμένει πάντα προσηλωμένη στο στρατηγικό στόχο για μια όμορφη και λειτουργική πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Ακόμη, παραβρέθηκαν, ο Αντιπρόεδρος της "Αττικό Μετρό" Εμμανουήλ Δρακάκης, ανώτερα στελέχη της "Αττικό Μετρό", Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Διαμερισματικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων της πόλης κ.ά.

 

Εκδηλώσεις Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου

  1. Μιούζικαλ από το Δημοτικό Ωδείο

    Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, στις 8:30 μ.μ., το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου παρουσίασε στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Δαμασκηνού 58) αποσπάσματα από τα μιούζικαλ "Η Μελωδία της Ευτυχίας" και "Ο Βιολιστής στη Στέγη". Η τάξη της Μελοδραματικής του Ωδείου χάρισε στους Περιστεριώτες μία εντυπωσιακή μουσική βραδιά. Η είσοδος ήταν ελεύθερη.


  2. Αφιέρωμα στους Beatles από το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου

    Το Σάββατο 19 Μαΐου 2007, το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου προσέφερε μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία με τα τραγούδια των Beatles. Οι σπουδαστές του Ωδείου είχαν ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στα θρυλικά "σκαθάρια", μία μουσική αναδρομή με τις πιο γνωστές και αγαπημένες επιτυχίες του δημοφιλούς συγκροτήματος.
    Ακούστηκαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του θρυλικού συγκροτήματος της δεκαετίας του '60, που έφεραν αναμνήσεις στους μεγαλύτερους και ξεσήκωσαν τους νεότερους, μέσα από ένα κοινό ενθουσιώδες που συμμετείχε ενεργά.




    Οι σπουδαστές του Ωδείου ανταποκρίθηκαν με επαγγελματισμό στις απαιτήσεις του ξένου ρεπερτορίου και απέσπασαν επάξια το θαυμασμό και το χειροκρότημα των θεατών



    .
    Την επιμέλεια της συναυλίας είχε ο κ. Πέτρος Δραγούμης, ο οποίος συντόνισε άψογα την καλλιτεχνική του ομάδα, ώστε να φτάσει στο αποτέλεσμα αυτό. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαίρη Τσιώτα - Μάρκου.
    Η συναυλία έγινε στο θέατρο "Ξυλοτεχνία" (Παρασκευοπούλου & Κ. Παλαμά), στις 8:30 μ.μ. και η είσοδος ήταν ελεύθερη.


  3. Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου

    Την Πέμπτη 10 Μαΐου στις 8:30 μ.μ., το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου διοργάνωσε μια συναυλία "¶νω - Κάτω" στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Δαμασκηνού 80), στο πλαίσιο του κύκλου των μαθητικών συναυλιών. Οι Περιστεριώτες είχαν την ευτυχία να απολαύσουν τους σπουδαστές της μονωδίας και του σύγχρονου τραγουδιού σε γνωστά μουσικά κομμάτια κλασικού, σύγχρονου και ξένου ρεπερτορίου.



Συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου στον τηλεμαραθώνιο αγάπης

Τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2007, το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου έδωσε το "παρών" στον τηλεμαραθώνιο που οργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega σε συνεργασία με τον Δήμο Περιστερίου, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση του A΄ Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου στην Ελλάδα.




Η Παιδική Χορωδία και η Χορωδία Ενηλίκων του Ωδείου
ερμήνευσαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από το σύγχρονο ρεπερτόριο και μάγεψαν το πολυπληθές κοινό στην πλατεία Αγ. Αντωνίου.
Οι συμμετέχοντες στήριξαν τη μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια και βοήθησαν με το δικό τους τρόπο τον ιερό αυτό σκοπό.


Βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Τραγουδιού σε μαθήτρια του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου

Το 3ο βραβείο στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Τραγουδιού Καρδίτσας (διοργάνωση: Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας) απέσπασε η μαθήτρια του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου Βασιλίνα Ζαρκαδάκη.



Στο διαγωνισμό που έγινε την Κυριακή 15 Απριλίου στην πόλη της Καρδίτσας, η 10χρονη Βασιλίνα, μαθήτρια στην τάξη του μπαγλαμά και μέλος της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου, κέρδισε τις εντυπώσεις ερμηνεύοντας την "Ταραντέλλα", σε στίχους και μουσική του Δ. Τσακνή και κατάφερε να διακριθεί μεταξύ πολλών διαγωνιζομένων συνυποψηφίων της.





Στην επιτυχία της αυτή συνέβαλε η καθηγήτριά της κα ¶ννα Καραγεωργιάδου, η οποία προετοίμασε άρτια τη μαθήτριά της και την ενθάρρυνε στην προσπάθειά της.
Η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου και το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου συγχαίρουν τη μικρή Βασιλίνα και της εύχονται πολλές μελλοντικές επιτυχίες στο χώρο της μουσικής, που απέδειξε ότι τόσο πολύ αγαπά.


Εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου και ώρα 8:30 μ.μ., το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου παρουσίασε, στην αίθουσα εκδηλώσεών του, (Δαμασκηνού 80 & Θηβών 115) τα έργα του Μ. Θεοδωράκη "ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ", σε ποίηση Γ. Ρίτσου και "ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ".
Η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους, όσους θέλησαν να παρακολουθήσουν μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι καθηγητές του ωδείου.

 

Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου

Το Σάββατο 10 Μαρτίου, στα πλαίσια της 2ης Μουσικής Συνάντησης Δημοτικών Ωδείων - Χορωδιών Δυτικής Αθήνας, το Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου συμμετείχε στην εκδήλωση, παρουσιάζοντας με μεγάλη επιτυχία τα μουσικά του σύνολα στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.
Την ξεχωριστή βραδιά τίμησε με την παρουσία της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μαίρη Τσιώτα - Μάρκου.
Τη συναυλία "άνοιξε" η Ορχήστρα Νέων του Ωδείου, υπό τη διεύθυνση του κ. Θ. Μπένου, η οποία οδήγησε τους θεατές σ' ένα μαγικό μουσικό ταξίδι με γνωστές μελωδίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν, παράλληλα με τη μουσική, αποσπάσματα ταινιών σε γιγαντοοθόνη.





Ακολούθησαν η Χορωδία Ενηλίκων, σε προετοιμασία - διεύθυνση της κ. Χ. Μιχαλάκη και με συνοδεία πιάνου από τον κ. Α. Γραικούση και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου, υπό τη διεύθυνση της κ. Α. Καραγεωργιάδου, που έδωσαν τη δική τους πινελιά στην εκδήλωση, ερμηνεύοντας γνωστά και αγαπημένα τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως Μ. Χατζηδάκι, Μ. Θεοδωράκη κ.α., για να δώσουν τη σκυτάλη στην Ορχήστρα Jazz-Rock του Ωδείου.
Το κοινό ξεσηκώθηκε με τα γνωστά μουσικά κομμάτια της jazz-rock σκηνής και συμμετείχε ενεργά αποθεώνοντας τους μαθητές του ωδείου για την προσπάθειά τους, την οποία επιμελήθηκε ο κ. Π. Δραγούμης. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό και όλοι ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη μουσική συνάντηση του ΑΣΔΑ.

 

Θαυμασμός για τα έργα των δημοτικών εργαστηρίων

Τα εργαστήρια Ζωγραφικής και Χειροτεχνίας του Δήμου Περιστερίου απέσπασαν θετικές εντυπώσεις στην 3η Διαδημοτική Έκθεση Παιδικής Τέχνης και Εικαστικών Εργαστηρίων Δυτικής Αθήνας του Α.Σ.Δ.Α. στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

 


Εκατοντάδες πολίτες, άνθρωποι της τέχνης και επίσημοι επισκέφθηκαν από 2 έως 15 Μαρτίου την έκθεση και θαύμασαν τα έργα ζωγραφικής των μικρών μαθητών, αλλά και τις δημιουργίες χειροτεχνίας των μαθητών.
Το χώρο της έκθεσης επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης με τους συνεργάτες του, έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές για τα έργα τους, αλλά και τους υπεύθυνους λειτουργίας των εργαστηρίων Ζωγραφικής και Χειροτεχνίας

Να σημειωθεί ότι τα εργαστήρια εντάσσονται στις πολιτιστικές δραστηριότητες της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Περιστερίου (ΔΕΠΑΔΠ) και στεγάζονται στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο "Μαζαράκη".

 


Το Εργαστήρι Ζωγραφικής παρουσίασε 140 ζωγραφιές με υλικά από κάρβουνο, μολύβι, νερομπογιές, ξυλομπογιές, κηρομπογιές από τους μικρούς ζωγράφους.
Εδώ και έξι χρόνια η συμμετοχή των μικρών δημοτών είναι μεγάλη και με σταθερά βήματα έφτασε φέτος να λειτουργεί με 15 τμήματα την εβδομάδα, με μαθητές ηλικίας από 5½ έως 15 ετών.
Το Εργαστήριο Χειροτεχνίας έχει μόλις πέντε μήνες λειτουργίας με δύο τμήματα και ήδη τα επιτεύγματα είναι σημαντικά, με κατασκευές ποικιλότροπες και ποικιλόμορφες, διακοσμητικών και μπιζού.
Κάτω απ' αυτήν τη μεγάλη ανταπόκριση, που έχουν τα δυο εργαστήρια στους δημότες, ήδη η διοίκηση της ΔΕΠΑΔΠ προγραμματίζει να λειτουργήσει δύο ακόμη εργαστήρια Φωτογραφίας και Αγιογραφίας.

 

Φιλοξενία των παιδιών του Χωριού SOS Βάρης
από το Δήμο Περιστερίου

Μια όμορφη μέρα, γεμάτη διασκέδαση και παιχνίδι πέρασαν στην "παραμυθένια πολιτεία" του Δήμου Περιστερίου τα παιδιά, που ζουν στο Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη Αττικής.

 


Φιλοξενήθηκαν στις 3 Ιανουαρίου 2007 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διασκεδάσουν στο παγοδρόμιο, το καρουσέλ, το εργαστήρι του ¶ϊ Βασίλη και το τρενάκι κάνοντας μια βόλτα στην πόλη του Περιστερίου.
Ακόμη, επισκέφθηκαν το κιόσκι της "Αγάπης", που βρίσκεται στο χώρο της 1ης παιδικής χαράς, όπου οι Περιστεριώτες συμβάλουν με την όποια δυνατότητα έχουν για να προστατευτούν τα παιδιά, που για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους στερούνται μόνιμα τη φροντίδα των φυσικών τους γονιών.

 


Τα παιδιά συνοδεύονταν από τον Διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος Γ. Πρωτόπαπα και τους κοινωνικούς λειτουργούς, που ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για την άψογη φιλοξενία των παιδιών.